Interim & Advies

WBSO

Waarvoor kunt u de WBSO-subsidie aanvragen?
Met de Wet ter bevordering van speur- en ontwikkelingswerk (WBSO) kunt u uw kosten voor innovatieve ontwikkelings- en/of onderzoeksprojecten aanzienlijk verlagen.

De Wet ter bevordering van speur- en ontwikkelingswerk (WBSO) is een fiscale regeling voor ondernemers die S&O of technisch-wetenschappelijk onderzoek verrichten. Met deze fiscale regeling kunt u uw S&O-kosten verlagen en betaalt u minder belasting. Zelfstandige ondernemers krijgen zelfs een vaste aftrek.

Vraag meteen aan of lees verder voor meer informatie!

 

ProtoFocus

Uw WBSO

Protofocus

WBSO in 2024

Voor de WBSO verandert er in 2024 niets. Alle tarieven en percentages blijven ongewijzigd. Specifieke bedragen voor de S&O-aftrek voor zelfstandigen en de aanvullende S&O-aftrek voor starters worden eind dit jaar bekend gemaakt.

 

WBSO tarieven

 

1e schijf: 32%
1e schijf voor starters: 40%
Grens 1e schijf: € 350.000 S&O-grondslag
2e schijf: 16%

 

Belangrijkste WBSO-voorwaarden

 

Aan de WBSO zijn een aantal voorwaarden verbonden. We hebben de belangrijkste voor je op een rijtje gezet. Alle voorwaarden vind je hier.

De WBSO kan alleen worden aangevraagd voor uzelf en/of uw werknemers. U kunt WBSO aanvragen voor nieuwe en bestaande projecten. Als uw project al loopt, kunt u de WBSO alleen aanvragen voor het volgende onderdeel, zoals de testfase. WBSO kan niet met terugwerkende kracht worden aangevraagd. Uw R&D-project moet binnen de Europese Unie plaatsvinden. (Het Verenigd Koninkrijk maakt sinds 2021 geen deel meer uit van de EU en komt dus niet in aanmerking voor WBSO-aanvragen)

 

U kunt WBSO aanvragen als:

 

Uw eenmanszaak is onderworpen aan de inkomstenbelasting en u besteedt minimaal 500 uur per jaar aan ontwikkeling of onderzoek.

Uw onderneming is onderworpen aan de vennootschapsbelasting en u betaalt loonbelasting voor uw werknemers die ontwikkel- en onderzoekswerk verrichten. (Denk aan BV’s, NV’s of zzp’ers met personeel)

 

WBSO Aanvragen

Het aanvragen van de WBSO is heel eenvoudig. Voor zelfstandigen en bedrijven met personeel gelden andere voorwaarden. Er zijn een aantal punten waar u op moet letten tijdens uw aanvraag:

 

  • U vraagt WBSO aan voorafgaand aan de aanvraagperiode. Het begint altijd op de eerste dag van de volgende maand. Met andere woorden: als u voor september de WBSO wilt aanvragen, moet u uw aanvraag vóór 31 augustus indienen
  • Elke aanvraag loopt tot 31 december.
  • U kunt voor een onbeperkt aantal projecten WBSO aanvragen.
  • Verzoeken die zijn ingewilligd kunnen niet worden gewijzigd.
  • Bij grote wijzigingen moet u een nieuwe aanvraag indienen.
  • Bekijk de WBSO-kalender voor een overzicht van alle deadlines.

ProtoFocus

Uw Offerte

Protofocus

Na Uw WBSO Aanvraag

Is uw aanvraag toegewezen? Gefeliciteerd! Dan mag de WBSO-uitkering worden afgetrokken in de aangifte. Vanaf dat moment heeft u ook een aantal verplichtingen, zoals het bijhouden van een S&O-administratie en het rapporteren van gerealiseerde S&O-uren + kosten en uitgaven.

Wilt u WBSO aanvragen? Start dan een subsidiescan en neem contact op met uw ProtoFocus-Subsidie-Expert. Vraag meteen aan!

Neem Contact met ons op

Oosterhavenstraat 29C Groningen

info@protofocus.nl

085 06 07 872